Mide kaynaklı sorunlara damla sakızlı çözüm! – Maltepe.com
0
Mastic tears of Chios to use as varnish for paintings

Sakız ağacından elde edilen damla sakızı, gıda ve yemek sektöründe kullanılmasının yanı sıra; ilaç dünyasının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ham hali jelimsi bir kıvama sahip damla sakızı, çam kokulu ve çiğnendikçe beyazlaşan şeffaf bir özelliğe sahip. Tatlılarda ve Türk kahvesinde keyifle tükettiğimiz bu hoş kokulu gizemli bitki sağlık konusunda bakın nelere çözüm oluyor?

Mide fıtığı, mide iltihabı, besin alerjisi, alerji hastalıkları, kurdeşen, ürtiker, ağız kokusu, reflü, ülser, gastrit, heliko gibi mide kaynaklı rahatsızlıkları tedavi eden “Damla Sakızı” birçok klinik araştırmadan da olumlu notlar alarak, yüzlerce hastanın şifa bulmasında önemli rol oynuyor. Hoş kokusu ve rahatlatıcı özelliğiyle damla sakızlı özel karışımlı macunları,  bitkisel ürünler satan alış veriş sitelerinde kolaylıkla bulabilirsiniz.   

Araştırmalar Olumlu!

1984 yılında Musul Üniversitesinden Al-Habal ve ekibi gerçekleştirdikleri araştırmalarda 38 gönüllü hastanın Duodenit (Onikiparmak Bağırsağı Ülseri) oluşum sürecini takip ederek, İki gruba ayırdıkları hastalardan 1. Gruba (1 gram) damla sakızı, ikinci gruba ise (1 gram) laktoz takviyesi 2 hafta süresince uygulanmış. Süreç tamamlandığında deneklerin ülser oluşumu endoskopi ile izlenmiş.   Damla sakızı kullanan grupta %80 oranında rahatsızlığın azaldığı ve on iki parmak bağırsağındaki ülserli bölgenin %70’nin düzeldiği gözlemlenmiş. Gerçekleştirilen testlerde damla sakızının denekler üzerinde herhangi bir yan etkisinin olmadığı, tam tersine mide ve on iki parmak ülserine karşı güçlendirici, iyileştirici ve dindirici etkisi olduğu için kullanılması tavsiye edilmektedir.

Kanserde de Etkili

Çeşitli klinik araştırmalar sonucunda “Damla Sakızının” mide kanserine sebep olan H. Pylori bakterisinin azalmasında da etkili olduğu yapılan deneylerle ispatlanarak,  kolesterol, diyabet, mide ağrısı, mide yanması ve kolitte de olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.

Damla sakızı nasıl ve nerede üretiliyor?

Ege ve Akdeniz kıyılarında, maki bitki örtüsü grubunda yer alan, yeşilliğini sürekli koruyan, çalı formunda bir bitki olma özelliği gösteren Damla Sakızı; Kanarya adalarından başlayarak, bütün Akdeniz kıyılarında yetişiyor. Hava şartları uygun olduğu sürece, Haziran’dan Ekim ayına kadar Damla Sakızı bulmak mümkün.  Jelimsi bir özelliğe sahip olduğu için Eylül ve Ekim ayına kadar sertleşmesi beklenerek toplanıyor. Sıvı olarak üretimi yapılan damla sakızı, güneşte kurutulmak suretiyle saydam çakıl taşı haline getiriliyor. Çiğnedikçe yumuşayan ve mat bir renge dönüşen sakız, ilk başta ağızda kötü bir tat bırakıyor: Ancak çiğnendikçe çam aroması ve ferahlatan özelliği öne çıkıyor.

Fiyatı Şaşırtıyor!

Sayısız rahatsızlığa iyi gelen damla sakızı, kozmetikten gıda sektörüne birçok alanda kullanılıyor. Bu de nadide bitkinin fiyatı ise biraz şaşırtıcı. 2017 yılında kilosu 1000 Liranın üzerinde seyrederken, bu yıl 2000 Lirayı buluyor. Damla sakızını nerede bulurum derseniz? Baharatçılar ve bazı kuruyemişçilerde rahatlıkla bulmanız mümkün.


BU HABERİ BEĞENDİN Mİ? ARKADAŞLARINLA PAYLAŞ!

0

DUYGUNU PAYLAŞ!

Çok Sevdim Çok Sevdim
0
Çok Sevdim
Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Başarısız Başarısız
0
Başarısız
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Geeky Geeky
0
Geeky
Komik Komik
0
Komik
Tanrım Tanrım
1
Tanrım
Başarılı Başarılı
0
Başarılı

0 YORUM

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir