Dengeli yaşa, doğru beslen, böbrek taşın olmasın! – Maltepe.com
0

Dolaşım ve boşaltım sisteminin en önemli parçası böbreklerimiz, vücudumuzu atıklardan arındırabilmek konusunda bazen sıkıntılı ve sancılı süreçler yaşatabiliyor. Günlük yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkileyen böbrek taşı ağrıları özellikle yaz aylarında daha sık yaşanıyor. Son model teknolojik cerrahi yöntemlerle başarılı ve konforlu bir şekilde sorun çözülse de, yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek ağrısız ve taşsız bir yaşam sürebilmek mümkün.

Böbrekler vücudun filtre sistemi olarak görev yapıyor. Kanda bulunan yararlı mineral ve elektrolitleri filtre ederek zararlı olanları dışarıya atıyor. Bu işlemler gerçekleşirken çeşitli mineral ve maddeler börekte toplanıp, kristalleşerek böbrek taşlarını oluşturuyor.

Doğum sancısından beterdi dedirten böbrek taşı ağrısı çoğunlukla beslenme kaynaklı vücutta oluşuyor. Küçük olmalarına karşın boyundan büyük ağrılara sebebiyet veren böbrek taşı oluşumunda yaşam tarzı ve genetik yapının da etkisi büyük.

Böbrek taşının nedenleri?

Böbrek taşlarının oluşumunda birçok faktör olmasına karşın, henüz tam olarak nedeni bilinmiyor. Uzmanlar tarafından genetik yatkınlık, taş oluşumunda önemli bir etken olarak görülüyor. Böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan bir kişinin birinci derece yakınlarının da taş hastalığı yaşaması %10 ila % 35 arasında risk barındırıyor. Bunun yanı sıra iklim değişiklikleri ve özellikle sıcak bölgelerde daha sık böbrek taşı rahatsızlığı yaşandığı biliniyor. Dolayısıyla coğrafi faktörlerin etkisi de hayli fazla. Protein ve karbonhidrat ağırlıklı ve lifli gıdalardan yoksun beslenme tarzı böbrek taşı riskini artırıyor. En önemlisi de günlük içilen su miktarının düşük olması riski en üst seviyeye çıkartıyor. Çeşitli böbrek hastalıkları, idrar yolları enfeksiyonu, uzun süreli ilaç kullanımı, gut hastalığı, bağırsak ameliyatları gibi metabolik hastalıklarda vücutta taş oluşumunu tetikleyen etkenler arasında yer alıyor.

Böbrek taşı rahatsızlığı genelde şiddetli ağrılarla kendini hissettiriyor. Genellikle kolik tarzda aralıklı olarak ortaya çıkan ve tekrarlayan ağrılar, bazı insanlarda belli belirsiz, kimilerinde ise çok şiddetli şekillerde görülebiliyor. Ağrı taşın bulunduğu yere ve hareketine göre değişiklik gösteriyor.

Kesin tanı için tomografi yapılıyor

Böbrek taşı tespitinde basit ve pratik bir uygulama olan düz röntgen filmi ve ultrasonografi yöntemi kullanılıyor. Gerekli olduğu taktirde ilaçlı böbrek filmi (IVP)  çekilerek böbrek yapısı idrar kanalları inceleniyor. Teşhis konulmasında zorluk yaşandığında ise bilgisayarlı tomografi yöntemi kullanılıyor.

Müdahale ve tedavi yöntemleri

Böbrek taşı ağırlarında tedavinin başlaması için öncelikle ağrının kesilmesi gerekiyor. Hastaya taşın yerine ve büyüklüğüne göre tedavi şekli uygulanıyor. 5mm’den küçük taşlar müdahaleye gerek kalmadan düşebiliyor. Bu dönem ağrı kesici ve bol su içerek atlatılabiliyor. İdrar yollarını tıkayarak enfeksiyona sebep olan ve böreklerin fonksiyonların olumsuz etkileyen durumlarda ise mutlaka acil müdahale edilmesi gerekiyor. müdahale edilmesi zorunlu olan böbrek taşlarında; taş kırma, endoskopik cerrahi, perkütan cerrahi ve açık cerrahi yöntemleri uygulanıyor.

Hareketsiz iş ortamları riski artırıyor

Yapılan bazı araştırmalar büro ve ofis ortamı gibi az hareket gerektiren işlerde çalışanların böbrek taşı rahatsızlığına daha sık yakalandığını gösteriyor.  Fiziksel aktivite bakımından yoksun olan iş yerlerinde çalışanların gün içinde işe ara vererek, egzersiz ve yürüyüş yapmaları riski azaltabilmek açısından önem taşıyor. Düzenli spor yapmak, bol su içme alışkanlığı kazanmak (günde 2-3 litre) taş oluşumuna neden olan partiküllerin idrar yoluyla kolay bir şekilde dışarıya atılmasını sağlıyor.


BU HABERİ BEĞENDİN Mİ? ARKADAŞLARINLA PAYLAŞ!

0

DUYGUNU PAYLAŞ!

Çok Sevdim Çok Sevdim
0
Çok Sevdim
Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Başarısız Başarısız
0
Başarısız
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Geeky Geeky
0
Geeky
Komik Komik
0
Komik
Tanrım Tanrım
0
Tanrım
Başarılı Başarılı
0
Başarılı

0 YORUM

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir