Motosiklet parayla değil, eğitimle alınıyor! – Maltepe.com
0

Özgürlük ve macera tutkunları için son dönemlerin en keyif verici tutkusu motosiklet kullanımı kadın erkek,  genç yaşlı her kesimden insanın rağbet gösterdiği pahalı bir hobi olarak öne çıkıyor. Meraklıları için en ucuzdan en pahalıya motosiklet fiyatlarını, kullanım koşul ve tekniklerini inceledik.

Kullanım amacına göre fiyat farklılıkları gösteren motosiklet dünyası, şehir içi kullanımda 3 Bin TL ile 30 Bin TL civarı bütçeye ulaşıyor. Dünya’yı gezmek istiyorsanız en az orta sekment bir motora sahip olmanız gerekiyor, böyle bir motor da ortalama 50 Bin TL’den başlıyor. Bu da yetmez ben son seviyeye geçmek istiyorum derseniz 200 Bin TL bütçeyi göze almanız gerekiyor. Motosikleti aldığınızda iş bununla da bitmiyor elbette. Ciddi bir miktarda giyim ve aksesuara harcama yapmanız gerekiyor. 100 Bin Liraya aldığınız bir motor için bir o kadarda giysi ve aksesuar parası harcamanız kaçınılmaz oluyor.

Kullanım amacına göre aksesuar ve giyim

Motosiklet sektöründe kullanılan ürünler ileri teknoloji gerektiren malzemelerden oluşuyor. Can ve mal güvenliğine yönelik geliştirilen bu ürünler haliyle yüksek fiyatlar içeriyor. Bir yandan da aldığınız malzemelerin pahalı olması iyi olması anlamına da gelmeyebiliyor.  Kullanım amacınıza ve motorunuzun teknik özelliklerine göre giyim ve aksesuarlar seçmeniz en doğru ve ekonomik yöntem olacaktır.

Bir örnekle açıklayacak olursak; 10 Bin liraya aldığınız bir kaskı scooter tarzı motorda kullanmanız doğru olmayacağı gibi, 600 TL’lik bir kaskı da 100 bin TL’lik bir motorda kullanamazsınız.

Bakım masrafları ve yakıt harcamaları

Bu kısma kadar yazdıklarımız motosiklet meraklıları için can sıkıcı olabilir ama gerçekçi olmak gerekirse maliyet açısından daha başlangıç aşamasındayız. Birde bu işin bakım masrafları mevcut! Markasına ve modeline göre motosiklet bakım masrafları değişiklik gösteriyor. İlk bin kilometre için rodaj bakımı, 3 bin ve 10 bin kilometrelerde servis bakımına düzenli olarak gitmek gerekiyor.  Ayda en az iki kere lastik havasının kontrol edilmesi ve uzun yola gidilecekse her 50 kilometre de bir zincirlerin yağlanması zorunlu. Hayatın her alanında olduğu gibi siz motorunuza nasıl davranırsanız o da size o şekilde karşılığını verecektir.

Yakıt masrafları bakımından motosikletler her ne kadar ekonomik olarak bilinse de işin aslı pek de öyle değil. 2 ila 8 litre arasında yakıt deposuna sahip olan motorlar, ekonomik sayılabilmeleri için kilometrede 20 YKR yakması gerekiyor. Bunun üstüne çıkan motorlar lüks sınıfta yer alıyor.  Ülkemizde motosiklet kullanımı Avrupa’ya oranla çok düşük seviyelerde seyrediyor. Avrupa’da Bin kişide 200 kişi motosiklet sahibiyken, Türkiye’de bu rakam 20 -30’larda seyrediyor.  Hâlbuki trafik sorununu rahatlatmak, ekonomik açıdan kazanç sağlamak ve en önemlisi zaman kazanmak açısından motosiklet kullanımını desteklemek gerekiyor.

Önemli olan motosiklet kültürü kazanmak!

Motosiklet kullanmak kesinlikle bir kültür meselesi, bu kültüre yatırım yapanlar motosiklet dünyasının gerekliliklerini yerine getirme alışkanlığını kazanmakla yükümlüler.  Peki, nedir motosiklet kültürü ilk adımı nedir? İlk bilinmesi gereken konu motosiklet parayla değil, eğitimle alınan bir araçtır. Eğitim almadan kara düzen motor kullanımı birçok insanın hayatını tehlikeye atmak anlamına geliyor. Maalesef Türkiye’de motosiklet konusunda ciddi eğitim sıkıntıları yaşanıyor. Eğitim almadan önce motor alarak trafiğe çıkan trafik canavarları her yıl onlarca insanın zarar görmesine neden oluyorlar. Motosiklet kullananların haricinde diğer araç sürücülerinin de motosiklet kültürü ve eğitimi konusunda bilinçlenmesi son derece önemli. Unutmayalım ki motoru parayla değil, eğitimle alabilirsiniz!


BU HABERİ BEĞENDİN Mİ? ARKADAŞLARINLA PAYLAŞ!

0

DUYGUNU PAYLAŞ!

Çok Sevdim Çok Sevdim
0
Çok Sevdim
Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Başarısız Başarısız
0
Başarısız
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Geeky Geeky
0
Geeky
Komik Komik
0
Komik
Tanrım Tanrım
0
Tanrım
Başarılı Başarılı
0
Başarılı

0 YORUM

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir