Türkiye’nin ilk kol düğmesi kolleksiyoneri Gürkan Kalkavan – Maltepe.com
0

Türkiye’nin ilk “Kol Düğmesi Koleksiyoncusu” Gürkan Kalkavan, 15 yıldır, kol düğmesi koleksiyonerliği yapıyor. Teyzesinin dedesine ait kol düğmelerini hediye etmesiyle başlayan yolculuğunda bugün müze açabilecek bir noktaya geliyor. Kol düğmelerinin efendisi Gürkan Kalkavan’la meraklıları için konuştuk.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1981 İstanbul, Kadıköy doğumluyum.  Selçuk Üniversitesi Makine Teknikerliği Bölümünden mezun oldum. Motora olan tutkumdan dolayı motor satışı yapan profesyonel bir organizasyon firmasında işe başladım. Satış konusundaki yeteneğim fark edilince Roadshow organizasyonlarının aranan elemanı oldum. Honda da çalıştığım dönemde, “2013 Türkiye Müşteri Memnuniyeti Birinciliğini” kazandım. 16 yıldır motora biniyorum. Maltepe’de Tuna Motorda çalışıyorum.

Kol düğmelerine olan merakınız nasıl başladı?

Babam ve dedem 50 yıl boyunca uzun yol kaptanı olarak çalıştılar. Bana her zaman mesleğimin dışında da bir uğraşım ve hobim olmasını söylediler. Müzikten, Hattatlığa kadar birçok uğraş içerisinde bulundum. Fakat en keyif aldığım, uzun soluklu ve severek yaptığım hobim kol düğmeleri biriktirmek oldu. 2002 yılında teyzemin vefat eden dedeme ait kol düğmelerini bana vermesiyle başlayan kol düğmesi merakım, kısa sürede koleksiyonerliğe kadar uzandı. İş icabı Türkiye ve Dünya genelinde organizasyonlar düzenliyor olmamız, kol düğmelerine ulaşmamı kolaylaştırdı. Gittiğim her yerden araştırıp bularak aldığım kol düğmeleri sayesinde çok yer gezdim, çok insan tanıdım ve güzel deneyimler kazandım.

İlk topladığınız kol düğmeleri nelerdi?

İlk olarak dünyaca ünlü futbol kulüplerinin kol düğmelerini koleksiyonuma katmaya başladım. Elbette futbola olan düşkünlüğüm bu konudaki tercihimi belirledi. Sonrasında tüm spor branşlarına ait kol düğmelerine ulaşmayı başardım. Zaman içinde araba ve motor markalarına ait logolu kol düğmelerini internet üzerinden sipariş vererek aldım. Belirli dönemlerde daha spesifik kol düğmeleri buldum; Düpont, Bart Simson,  Play Station, Oneo gibi.

Kol düğmeleri için bugüne kadar harcadığınız para miktarı nedir?

İlk dönemlerde aylık 500 – 1000 TL’ye ulaşan bütçeler ayırarak başladım. Eğer kontrollü olmazsanız bütçe ayırmanın sınırı yok! Bazen çok açıldığım süreçler oldu. Bu doğal olarak maddi durumunuzu olumsuz etkiliyor. Tecrübe kazandıkça kontrollü bütçeler ayırarak bugüne kadar geldim. 2002 yılından bu zamana kadar geçen sürede toplamda harcadığım para 100 Bin TL’yi buldu.  

Koleksiyonunuz da kaç adet kol düğmesi bulunuyor,  ulaşmak istediğiniz bir rakam var mı?

Geçen hafta verdiğim yeni siparişlerle birlikte tam olarak 3878 adet kol düğmesi bulunuyor. Koleksiyonculuk açısından bu sayıyı Türkiye için yeterli görebiliriz. Amacım Dünya genelinde herkesin ulaşamayacağı miktara ulaşmak. 10 Bin adet kol düğmesine sahip olduğumda bu amacım gerçekleşmiş olacak.

Kol düğmelerinde fiyat aralıkları nedir?

Kol düğmeleri genelde ucuz ve şık aksesuarlar arasında yer alır. Bugün 20TL’ye de, 10 bin TL’ye de kol düğmesi alabilirsiniz. Burada fiyatı belirleyen yapımında kullanılan malzeme ve işçiliktir. Daha pahalı olanları ise altın, pırlanta, elmas üretimlerdir. Bunlar da rakam 100 Bin lira ve üzerine çıkmaktadır. Erzurum’da tanıştığım Nurullah Usta’nın yapmış olduğu kol düğmelerini koleksiyon olarak satın almak isterseniz 3 ya da 4 lüks araba parası ayırmanız gerekir.

Koleksiyonculuk yapan kişilere ne kazandırır?

Öncelikle disiplinli olmayı öğrenirsiniz. Koleksiyonla uğraşan insanlar koleksiyonlarını düzenleyip, koruma, temizleme, tasnif etme gibi işlemleri sürekli olarak yaptıklarından hayatın diğer alanlarında da bunları otomatik olarak yaparlar. Beyin ve beden deşarjını en iyi şekilde yaparsınız. İlgilendiğiniz her hangi bir konuda derinlemesine araştırma yönünüz gelişir. Sürekli olarak bilgi edinme uğraşı içinde olursunuz ve genel kültürünüz tavan yapar. İletişiminiz diğer insanlara göre çok daha iyi ve gelişmiştir. Çok insan tanır ve geniş bir çevreye sahip olursunuz. 

Son olarak koleksiyonculuk size göre nasıl bir uğraş?

Koleksiyonculuk zor bir uğraş değildir. Çünkü insanlar bu uğraşı zorlanarak değil zevk alarak yaparlar. Eğlenceli bir iştir, çok renkli ve çeşitlidir. Simetri- aynılık ve asimetri – ayrılık gösterirler. İlk başlarda şu kadar pul biriktiririm, bozuk para toplarım, ya da bu kadar kol düğmem olsun diyerek başlarsınız. Nasıl olsa bir noktada dururum diye düşünürsünüz! Fakat biriktirdiğiniz materyaller size heyecan vermeye ve gerçekten zevk almaya başladığınızda artık zehirlenmiş sinizdir ve hiçbir şekilde sonu gelmez. Her bulduğunuz yeni parçada; maddiyatı önemsemeksizin sanki ilk kez görmüşcesine heyecanlanırsınız. Koleksiyonculukta zaman çok önemlidir. Yıllar geçtikçe biriktirdiklerinizle beraber sizde demlenir ve olgunlaşırsınız.


BU HABERİ BEĞENDİN Mİ? ARKADAŞLARINLA PAYLAŞ!

0

DUYGUNU PAYLAŞ!

Çok Sevdim Çok Sevdim
1
Çok Sevdim
Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Başarısız Başarısız
0
Başarısız
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Geeky Geeky
0
Geeky
Komik Komik
0
Komik
Tanrım Tanrım
0
Tanrım
Başarılı Başarılı
0
Başarılı

0 YORUM

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir